X

Novice

Mednarodna konferenca o energetski učinkovitosti v stavbah

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je skupaj z Lokalno energetsko agencijo Dolenjska-Posavje-Bela Krajina (LEAD) in Občino Krško v četrtek organizirala mednarodno konferenco z naslovom »Preučevanje energetske učinkovitosti v stavbah in energetsko načrtovanje ter izobraževanje«.

Kot je povedala prof. dr. Rebeka Kovačič Lukman, je konferenca potekala v okviru dveh mednarodnih projektov: E-resplan - inovativna izobraževalna orodja za energetsko načrtovanje v okviru programa Erasmus + in Together v okviru programa Interreg Srednja Evropa. »Vsebina konference se navezuje na energetsko učinkovitost v zgradbah in na energetsko izobraževanje. Deležnike želimo seznaniti z aktivnostmi, ki se odvijajo v okviru teh projektov, in z njihovimi rezultati,« je dejala. Prvi del konference je potekal v prostorih Občine Krško, drugi pa v Inštitutu za energetiko v Vrbini.

Konferenca je bila hkrati tudi del desetletnice Lokalne energetske agencije Dolenjska-Posavje-Bela Krajina (LEAD). »V desetih smo se usidrali v prostor Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Obseg naše dejavnosti bazira na energetskih sanacijah, učinkoviti rabi energije, obnovljivih virih energije,« pravi direktor agencije Janko Uršič. Kot poudarja, so morali za vzpostavitev tega poslovnega odnosa vložiti veliko truda v energetsko knjigovodstva, ki ga imajo urejenega v 80 javnih objektih, od tega jih je večina v občini Krško, ostali pa denimo v občinah Žužemberk, Metlika, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Brežice itd. Na podlagi teh podatkov lahko določijo, kje in kakšne energetske sanacije so potrebne, kar je ena od informacij občinam pri odločitvi za tovrstne investicije. »Trenutno imamo v izvajanju deset velikih energetskih sanacij, ki smo jih pripravili od dokumentacije do izvedbe in nadzora ter na koncu predaje uporabnikom v prenovljene objekte. Delamo tudi nov ničenergeijski vrtec v občini Žužemberk, sofinanciran s strani Ekosklada. Sicer pa naše delo bazira na lokalnem energetskem konceptu, ki ga sprejme občinski svet,« pojasnjuje Uršič.

Galerija

 

Content

Smo člani

 

10 Let delovanja

 

Pomembne povezave